DIGITAAL STEMMEN: Mag dat nog?

Published On: 21 maart 2022| 448 words| Categories: Blogs|

Eindelijk kunnen we weer terug naar fysieke vergaderingen. Sinds 15 maart zijn de corona maatregelen weer versoepelt. Samenkomen mocht al zonder de 1,5 meter afstand en mondkapjes, en nu is er zelfs geen test meer nodig. Maar hoe zit het met de besluitvormingen tijdens deze ledenvergaderingen. Mag dit nog wel digitaal?

Vanwege de coronapandemie werd de Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming in het leven geroepen om digitaal vergaderen mogelijk te maken voor organisaties, bedrijven en instellingen. Binnen deze vergaderingen werd het ook mogelijk om belangrijke beslismomenten digitaal op afstand vast te leggen door middel van een stemtool.

Indien de noodwet komt te vervallen en deze nog niet permanent in het rechtssysteem is opgenomen, zijn de statuten van een bedrijf of instantie leidend. De eigen statuten kunnen bepalen of zij het digitaal stemmen toestaan, wat vele voordelen met zich meebrengt.

Sinds de zomer van 2021 wordt er al gekeken naar de mogelijkheid om deze noodwet permanent te maken. Het thuiswerken en digitaal ontmoeten heeft geleid tot een efficiëntere manier van vergaderen. Op dit moment is de noodwet nog van kracht tot 1 april en wordt daarna weer verlengd met twee maanden.

Ondanks dat fysiek vergaderen weer mogelijk is, merkt Savvy vanuit de klant dat de behoefte van het digitaal stemmen blijft. Zo zitten er vele voordelen verbonden aan het digitaal stemmen zoals het automatisch bepalen van het quorum, stemmen met gewicht, anoniem stemmen en resultaten direct delen of achterhouden. Vandaar dat klanten alsnog gebruik maken van de digitale oplossing tijdens de fysieke vergaderingen. Deze oplossing werkt eenvoudig voor iedere deelnemers op zijn of haar apparaat zoals laptop, telefoon of tablet.

Voor de vergaderingen waarbij vaker gestemd moet worden is het platform Savvy SmartVote ontwikkeld. Dit platform kan het bestuur zelf beheren. Door middel van deze app kan het bestuur op elk moment een stemronde inplannen. Ook is het mogelijk om de stemmogelijkheid te verspreiden over een langere periode, zodat ieder lid een kans heeft om te stemmen.

    • De vraag waar een lid over kan stemmen staat in eigen, herkenbare huisstijl
    • Bij elke vraag staat een korte samenvatting/ illustratie over wat in stemming gebracht wordt met een verwijzing naar de originele stukken
    • Elk lid heeft -ter controle- inzicht in zijn of haar profiel
    • Een lid heeft slechts toegang tot de web-app als deze autorisatie heeft gekregen vanuit het CMS
    • In een apart overzicht is inzichtelijk wat de uiteindelijke besluitvorming is
HOW CAN WE HELP

DEMO AANVRAAG

BELLEN

085 – 76 02 560

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF